Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Το μείζον αυτού του νομοσχεδίου είναι η μεγάλη ελευθερία με την οποία οι συνεταιριστές θα αποφασίσουν, με τα καταστατικά τους, τους όρους εργασίας τους. Αυτό είναι η σημαντική τομή του νομοσχεδίου», είπε κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και επέμεινε ότι το μοντέλο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο που ψήφισε το 2016, οδήγησε σε μείωση της παρέμβασης των συνεταιρισμών στην αγροτική οικονομία της χώρας και διαδραμάτισε αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των συνεταιρισμών.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης διαφώνησε με το ποσοστό εισόδου του ιδιώτη επενδυτή στο συνεταιριστικό κεφάλαιο και υπογράμμισε ότι απουσιάζουν δικλείδες ασφαλείας.
“Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συστατικό στοιχείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και της περιφερειακής ανάπτυξης. Ποιες είναι σήμερα οι ανάγκες και τα αιτήματα του αγροτικού τομέα και του αγρότη; Έχει ανάγκη τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού προϊόντος, με υψηλή ποιότητα και τυποποίηση. Έχει ανάγκη από καινοτομία και συλλογικές μορφές παραγωγής και συνεργασίας που να δημιουργούν οικονομία κλίμακας, ώστε να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Έχει ανάγκη από χρηματοδοτήσεις και χαμηλό κόστος παραγωγής που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του. Έχει ανάγκη από καινοτομία σε σχέση με το κλίμα, την ενέργεια, το νερό, τις νέες τεχνολογίες, την ανακύκλωση στις συσκευασίες φυτοπροστατευτικών κ.ά.. Τι λοιπόν από όλα αυτά επιτυγχάνει ο κύριος Βορίδης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς; Τίποτα. Κάνει μάλιστα, στοχεύει ακριβώς στα αντίθετα από όσα έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας”, δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου των αγροτικών συνεταιρισμών, εχθές, στη Βουλή.
Η κ Παπανάτσιου στην σημερινή τοποθέτησή της στη Βουλή, τόνισε πως η κατάσταση στον αγροτικό χώρο και το συνεταιριστικό κίνημα είναι γνωστή σε όλους και πως τα προηγούμενα χρόνια έγινε μία σοβαρή προσπάθεια ανασύστασης και εκσυγχρονισμού του συνεταιριστικού πλαισίου.
Η βουλευτής ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εδραιώσει και να νομιμοποιήσει κοινωνικά την πληγείσα αξιοπιστία των συνεταιριστικών σχημάτων. Προσπάθησε επίσης να βοηθήσει τους μικρούς αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
«Το πρόβλημα των συνεταιρισμών σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι η καρέκλα της εκπροσώπησης, είναι το πώς θα σταθούν στα πόδια τους και το νομοσχέδιο από τη στιγμή που αγνοεί τις βασικές αρχές του συνεργατισμού, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, μεταξύ των μελών του, δεν θα προσφέρει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, θα βλάψει τον χώρο και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε» τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας υπογράμμισε ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αγροτών που περίμεναν ένα νέο συνεταιριστικό πλαίσιο με περισσότερα ατομικά κίνητρα, περίμεναν περισσότερη καινοτομία και εκσυγχρονισμό του συνεταιριστικού πλαισίου.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι και ο νόμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, δεν βοήθησαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ενώ, πλέον, οι επενδυτές θα καρπωθούν τα πάντα.
O εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε ιδιώτες.
Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης επέμεινε ότι στόχος είναι να δοθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η περιουσία των αγροτικών συνεταιρισμών.
left.gr